Òmnium Cultural de l'Alguer expressa la seva satisfacció per la recent aprovació de les directrius de la Llei regional sobre llengües històriques i minoritàries i, en particular, pel que fa a l'ensenyament del català a l'Alguer a escoles bressol, primària i secundària.
És important subratllar que ÒC ha introduït el català a les escoles de la ciutat des del 1999, creant i portant a terme el projecte Joan Palomba en el qual milers d'estudiants han participat durant 10 anys, un projecte encara vàlid avui per a la reintroducció de la llengua minoritzada a les escoles.
Els punts clau que ofereixen les directrius i el memoràndum d’entesa són els següents:
- primer es sanciona que la norma ortogràfica del català de l’Alguer és la que ja s’utilitza a la ciutat i que ha estat adoptada oficialment pel municipi de l’Alguer i per les associacions que organitzen cursos a l’Alguer;
- s’estableix el principi que l’ensenyament del català a l’Alguer es realitza durant l’horari curricular i és voluntari o l’opció d’ensenyar s’expressa pels pares en el moment de la matrícula i és vàlida durant tota la durada del curs escolar;
- les escoles han d’incloure l’ensenyament del català de l’Alguer a la seva programació;
- la Regió finançarà les institucions educatives que defineixen els temps, els programes i les metodologies docents;
-Els professors han de tenir coneixements de la llengua comparable almenys al nivell C1 del Marc de referència europeu.
Ara la tasca correspon a les institucions educatives que han d’incloure a la seva programació l’ensenyament de la llengua d’acord amb les disposicions de la llei i, en particular, al memoràndum d’entesa.
A més, com hem dit, l’ensenyament és voluntari, per tant la tasca de les institucions educatives, el municipi de l’Alguer i totes les associacions que s’ocupen de la llengua i la cultura catalanes de l’Alguer és sensibilitzar les famílies de l’Alguer o els pares dels estudiants. de parvulari, primària i secundària perquè requereixen l’ensenyament de la llengua.
Català de l’Alguer en les escoles.
Fondamental lo rol de les famílies que tengueran de demanar l’inseriment de l’alguerés a dins del
currículum escolàstic dels alumnes. Lo Comitat Directiu de la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del Català de l’Alguer convida les famílies alguereses a prendre l’oportunitat del concret inseriment de la llengua catalana de l’Alguer en les escoles del territori municipal. Los genitors poden demanar a les institucions escolàstiques l’aplicació de la l.r. n. 22 del 2018 «Disciplina de la política lingüística regional», que conté disposicions en matèria d’ensenyament de les llengües de les minories històriques, entre les quals l’alguerés.
La delíbera de la Junta Regional n° 44/35 aprovada lo passat 4 de setembre estabileix les línees guies d’actuació de la Lei n. 22/2018, suportant les institucions didàctiques amb específiques disponibilitats financiàries. L’iter legislatiu de l’ús i de l’ensenyament arriba a la fase de definició de les modalitats d’organització i execució d’aqueixes activitats. Lo Comitat Directiu de la Consulta, presidit d’Irene Coghene, considera que l’instrument legislatiu representi un pas envant per una major consciència del valor de la llengua, com a patrimoni cultural inestimable de la nostra comunitat, lo futur del qual poguerà ésser garantit de l’ensenyament a les noves generacions.
Les escoles de la infància, primàries i secundàries de primer grau, les escoles secundàries de segon grau pogueran posar entre les pròpies finalitats fondamentals aquelles de l’educació escolàstica plurilingüe i la tan desitjada “reactivació intergeneracional de les competències lingüístiques”.
Les línees guies de la lei preveuen de fet que lo català de l’Alguer sigui ensenyat i emprat vehicularment en horari curricular i amb laboratoris didàctics en horari extracurricular i en base de les demanes específiques de les famílies dels estudents. Siguerà assai important, i determinant, en aqueixa fase, la disponibilitat dels genitors que vulgueran inserir en lo currículum formatiu aqueixa important oportunitat.
La Consulta, a través del grup de treball “Interacció amb les escoles” coordinat de Susanna Sanna, farà la pròpia part per donar suport a la importància de la lei. Se conviden per això les famílies i los docents interessats a contactar lo grup de treball a través l’endiriç consultallengua@gmail.com.
Se senyala també l’avís institucional de la Regió Autònoma de Sardenya de la constitució de la llista dels docents de llengua sarda, catalana de l’Alguer, gal·lurés, sassarés i tabarquí, sense lo qual la lei no trobariva aplicació. La inscripció siguerà possible entre i no més tard del 10 de desembre del 2020.
L’auguri és que l’ensenyament “del” o “en” Català de l’Alguer sigui finalment garantit en coexistència a la llengua italiana i a la llengua estrangera.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada