dimarts, 20 de setembre del 2022

El català de L'Alguer ja compta amb els primers professors titulats

"La llengua catalana de l'Alguer per fi té els seus professors titulats". Així, el regidor autonòmic Marco Tedde comenta el resultat de les proves que permetran la inscripció a la llista de professors. Un objectiu que l'Ajuntament de l'Alguer amb el seu representant Giovanni Chessa ha sabut assolir amb habilitats i determinació. El polític recorda que l'any 2018, juntament amb el seu company alguerès Raimondo Cacciotto i amb el suport fonamental i altament científic d'Òmnium Cultural de l'Alguer i les associacions de l'Alguer, es va dedicar a la redacció del text de la llei autonòmica que avui constitueix la norma fonamental de la disciplina lingüística i que donava la justa dignitat al català de l'Alguer.

Llei que conté requisits importants per a la preservació, la millora i l'ensenyament de la llengua, que s'anomena per la norma "català de l'Alguer". "Un resultat extraordinari -comenta l'exponent de Forza Italia-, que constitueix la finalització de la gran tasca feta per les associacions culturals que operen en l'àmbit de la preservació, la valorització i la difusió del català de l'Alguer".

«I l'extraordinària del resultat queda certificada pel fet que fins i tot els polítics que no s'han interessat mai per aquests temes avui amb gran entusiasme els abracen i branden amb un esforç comunicatiu robust. Això també és positiu”, subratlla l'exalcalde de l'Alguer. “Ara tots hem de treballar perquè el camí continuï i sigui cada cop més rendible, aprofitant les oportunitats de la llei 22 de 2018 que destina recursos a la docència a les escoles i que a l'agost va comptar amb la Comissió de Cultura de la Regió -de la qual és Tedde. un membre - per expressar un dictamen favorable sobre la distribució econòmica de 800.000 euros, feta pel Consell Regional amb resolució de 21 de juliol, per a l'ensenyament de les llengües minoritàries durant el temps curricular", conclou satisfet Tedde.

Read more »

dilluns, 5 de setembre del 2022

Festa de les Maries a l'Alguer amb cuina i música en català

La Festa de Les Maries després d'un parèntesi de dos anys torna amb una intensa programació no només religiosa, sinó també civil. Del 5 al 7 de setembre la cita a l'església medieval de Nostra Signora della Speranza, a la carretera Alguer-Bosa (SP105 - km 6) és a les 18:00 hores per a la preparació del Festival.

Dimecres 7, el programa continua a les 20:00 hores amb el concurs gastronòmic “Los plats de la marina i de la campanya”, organitzat per l'associació cultural Saber i Sabor, presentat pel director artístic Ignazio Chessa. Per inscripcions cal posar-se en contacte amb els números 3495748449 o 3473455464. A les 21:30h el Karaoke amb Manuel Maltana.

El dia de la festa, dijous 8, les santes misses són a les 9.00 i les 10.30, mentre que a les 18.00 la missa solemne anirà seguida de la Processó amb la benedicció dels camps, acompanyada per
Banda de Música Antonio Dalerci.

A partir de les 21.00 hores comença la vetllada musical organitzada per la Plataforma per la Llengua, amb un concert de Mans Manetes. L’Alguer, paraules, cançons i veus de minyons, a càrrec del Cor de xiquets i xiquetes, dirigida pel mestre Claudio Gabriel Sanna. A les 22:30h el concert de presentació del segon volum del disc Mirau que em anant i mirant, Cançons de taverna de l'Alguer, amb Claudio Gabriel Sanna (veu i guitarra) & el Rall Grup amb Meritxell Gené (veu i guitarra). Salvatore Maltana (contrabaix), Dario Pinna (violí), Marc Serrats (veu i guitarra), Paolo Zuddas (percussió), Josep Maria Cols (piano i acordió). El grup presentarà el segon volum Mirau que em anant i mirant.

Les celebracions es tancaran amb el concert (23.30 h) del grup Arbre del Peix, amb Michelangelo Corbia (guitarra), Andrea Donapai (veu i guitarra), Ignazio Caruso (baix) i Sergio Intelisano (bateria). L'equip ha guanyat enguany la primera edició del CantAlguer, concurs per a joves cantautors de l'Alguer, amb les cançons Mos resta sol la nit. Un programa atent a la cultura i llengua catalana de l'Alguer, un espai de fe autèntica i de l'Alguer. La festa està organitzada pel Comitè 2022, amb el patrocini de l'Ajuntament de l'Alguer i la Fundació Alguer.

Read more »

dijous, 1 de setembre del 2022

Acte demà en català a L'Alguer

 


Demà divendres 2 de setembre, a les set de la tarda, al jardí de Villa Mosca, Vicent Partal, director del jornal digital català Vilaweb, presentarà lo sou últim llibre "Fronteres".Dialogaran amb l'autor, Gustau Navarro, responsable de l'Ofici de la Generalitat de Catalunya a l'Alguer i Stefano Campus, president de l'Òmnium Cultural de l'Alguer.
La presentació és organitzada de l'Òmnium Cultural de l'Alguer i de la Delegació del Govern a Itàlia. Ofici de l'Alguer, amb el suport de la Llibreria il Labirinto, i el patrocini de la Fondazione di Sardegna i del Municipi de l'Alguer.
L'entrada és llibre.

Read more »

15 i 16 de setembre : 32 persones a la "històrica" prova de certificació del coneixement del català a l’Alguer per a poder-lo ensenyar

Les proves són conseqüència de l’aprovació de la llei sarda 22/2018, que preveu l’ensenyament del català a les escoles alguereses i reclama, en conseqüència, la certificació del coneixement del català per als mestres que vulguin optar a fer les classes. Aquestes classes de català és previst que es facin en totes les escoles i seran finançades pel govern regional.

El síndic de la ciutat, Mario Conoci, s’ha mostrat molt satisfet, tot remarcant que es tracta d’un gran pas pel que fa a la normalització lingüística de la ciutat i ha agraït el treball i la col·laboració tant de la Universitat de Sàsser com de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer. el govern de Sardenya ha publicat la llista de trenta-dues persones que se sotmetran de manera oficial a les proves de certificació del coneixement del català a l’Alguer. Les proves es faran els dies 15 i 16 de setembre a la Universitat de Sàsser.

La llei també estableix la certificació del coneixement del català de l'Alguer per al professorat que vulgui realitzar classes a l'Alguer en les dues hores setmanals previstes per la llei i destinar els fons als projectes concrets, per al personal de l'oficina lingüística i per als professors implicats en projectes concrets. "Un punt d'inflexió important i fonamental per a la nostra llengua, que premia la feina feta per l'Ajuntament en ple acord amb la Regió, que ha permès a l'Administració signar convenis encaminats a aconseguir aquest resultat en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i amb l'Universitat de Sassari», així el batlle Mario Conoci, per comentar aquest primer esdeveniment que representa una fita en la història de les polítiques lingüístiques. Per tant, el coneixement de l'hongarès es certificarà, ara com ara de manera provisional, iniciada d'acord amb l'apartat 5 de l'art. 9 de la Llei autonòmica 22/2018, com qualsevol altra llengua europea, segons el Marc Comú de Referència per al Coneixement Lingüístic (MECR), el sistema descriptiu reconegut internacionalment per avaluar les competències lingüístiques.

La Regió ha nomenat la comissió tècnica d'avaluació, per recomanació de l'Ajuntament de l'Alguer, integrada pels experts Luca Scala, Pere Navarro i Cristiano Becciu, que tindrà l'encàrrec de comprovar els coneixements de l'Alguer al nivell C1. Es mostra satisfet el regidor de Cultura de l'Ajuntament de l'Alguer, Alessandro Cocco, que subratlla "la importància d'aquest pas que premia els esforços fets a la ciutat pel reconeixement dels algueresos i destaca la col·laboració amb les Institucions que ha donat lloc a la l'assoliment d'aquest objectiu". De fet, hi té un paper decisiu la Generalitat de Catalunya, institució capaç de certificar els coneixements lingüístics, que amb el delegat de l'Alguer Gustau Navarro està participant activament en el procediment, així com el director del Departament d'Arquitectura de l'Alguer, Emilio Turco, que dóna suport a l'Administració posant a disposició els espais.


Read more »