divendres, 9 de desembre del 2022

Premis del Concurs de Creació de Jocs de Català 2022 a L'Alguer

Lo dissabte 3 de desembre membres de la delegació de Plataforma per la Llengua a l’Alguer han consegnat los premis del Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català 2022 als alumnes de la 2A i 2B l’escola secondària de I grau de l’Institut comprensivo n.3 de l’Alguer, que han obtengut lo quart lloc al concurs amb les
propostes "Aqueixa és l'Alguer" i "Lo Sidado de l'Alguer", coordinades de la prof.ra Maria Carboni.
Present també la dirigent Doct.ra Paola Masala.




Read more »

Ja disponible el Calendari Alguerés 2023

És més o manco 50 anys que fas companyia cada dia, cada mes, en silenci hi sés i mous lo temps. Penjat a la paret cadençant l'hora entre una poesia, una rondalla, una història, endevinalla o una recepta de cuina bona, tot en alguerés. Fulls de paper com fulles de vida, cauen i tornen en vida més precioses l'any després.
V.Anna
Calendari Alguerés 2023 a cura del mestre Fidel Carboni amb la col·laboració de Edicions de l'Alguer Centre Cultural Antoni Nughes Escola de Alguerés Pasqual Scanu



Read more »

Les Estrenes 2023 a L'Alguer

 

Les Estrenes, Dia dels Tres Reis
Divendres 6 de Gener del 2023,
Llarg de Sant Francesc, h 10.30
L'estrena és un regal fet en ocasió de la Festa dels Reis d'Orient que tradicionalment portaven los dons. A l'Alguer los més petits aguarden los menuts, donats dels més grans amb una taronja, a la qual són fets talls. La finalitat de la manifestació organitzada de Plataforma per la Llengua és mantendre viva aqueixa festa, que ha acompanyat generacions de algueresos, amb una atenció particular a la llengua catalana de l’Alguer.
De les hores 10:30 fins a les 13:00, los voluntaris de l'associació distribuiran gratuïtament les taronges i la primera estrena. L'activitat siguerà acompanyada de l'animació musical d'Àngel Maresca, Lo Barber, amb un repertori de cançons tradicionals alguereses i catalanes lligades al Nadal i a la Festa dels Tres Reis.
Col·laboren i participen a la manifestació los grups scout Agesci Alghero 2 i Alghero 4, que fan part del Projecte 4 Vents i los representants dels grups scout dels altros territoris del domini lingüístic català, fundadors d’aqueix projecte, que donaran vida als jocs tradicionals, com jocs amb la corda, baldúfola, peu cossu i tants altros.
Amb la participació a l’event, los dos grups scout algueresos mantenen viu l'interés per la llengua i la cultura algueresa, que han concretitzat al 2011 amb la firma d’adhesió al Projecte 4 Vents, un projecte que posa en contacte les associacions scout dels territoris de llengua catalana.
Minyons i minyones de totes les edats, veniu a prendre la vostra taronja! Vivim la tradició.
La manifestació fa part del calendari del Cap d'Any de la Fundació Alghero i de l'Administració municipal i compta del patrocini de l'Ofici de l'Alguer de la Generalitat de Catalunya.

Read more »

dimecres, 19 d’octubre del 2022

Seminari sobre la situació actual de l'alguerès a Sardenya amb Obra Cultural de l'Alguer a Casteddu

Aqueix dissabte Irene Coghene, delegada de Plataforma per la Llengua a l'Alguer, i Carlo Sechi, director de l'Obra Cultural de l'Alguer i membre del consell consultiu de Plataforma per la Llengua, participen al Seminari "Su Sardu e is àteras minorias linguìsticas: bias o mortas" amb dues intervencions dedicades a la situació actual de l'alguerès.

Quartu Santa Aleni, Ciutat Metropolitana de Càller/Casteddu
22 d'octubre 2022
9h

Més informació aquí (pàgina en sard) 
https://bit.ly/3EPqwaj


Read more »

dimarts, 18 d’octubre del 2022

L'Ateneu Alguerès organitza una jornada amb el títol: "20 anys d'El català de l'Alguer"

L'Ateneu Alguerès informa que una reunió amb el prof. Andreu Bosch i Rodoreda. El tema de la conferència serà: “20 anys d’El català de l’Alguer (2002): una descripció de l’alguerès encara vigent”.

Andreu Bosch, professor associat de lingüística catalana de la Universitat de Barcelona, ​​és l'autor del llibre "El català de l'Alguer"; durant la primera meitat dels anys noranta va ser professor de català a la Universitat de Sassari i coordinador del "Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori" de l'Alguer. Profund coneixedor de la llengua i la cultura de l'Alguer, en aquesta trobada, vint anys després de la publicació del seu llibre, tindrà l'oportunitat de fer balanç de l'hongarès actual respecte a la situació anterior.
Les qüestions que es tractaran a la jornada formen part de la realitat cultural de l'Alguer, que mira amb optimisme les iniciatives destinades a salvaguardar la llengua local mitjançant la implantació del seu ensenyament a les escoles públiques, en la implementació de les polítiques lingüístiques de Sardenya. Regió.

La seva activitat investigadora s'ha centrat principalment en el català de l'Alguer i les seves principals publicacions en aquest sentit són:

- Històries de l’Alguer, entre la marina i campanya (1996), amb Susanna Sanna;

- Els noms de la fruita a l'Alguer. Edició dels registres d'estimes de fruita de la "Barracelleria" (1783-1829) (1999),

- El català de l’Alguer (2002),

-El lèxic alguerès de l’agricultura i la ramaderia entre els segles XVII i XVIII (2012) i Capítols de la Barranxel·leria i del dret de cabeçatge (l’Alguer, s. XVII i XVIII) (2013).

A aquests s'afegeixen nombrosos articles especialitzats en revistes de lingüística.

Read more »

dissabte, 8 d’octubre del 2022

Nova seu catalanista a L'Alguer

 

Dissabte 8 de octubre és estada inaugurada la nova sede de l'Òmnium Cultural de l'Alguer, al carrer de La Marmora, 64. A fer los honors de casa lo President, Stefano Campus, la Vicepresidenta, Carla Valentino, lo Tresorer, Giuseppe Piga, i els consellers, Maria Rosa Martinelli i Antonello Stagnaro, oltres als socis de l'associació.
A la cerimònia eren presents lo Síndic de l'Alguer, Mario Conoci, lo President del Consell Regional de la Sardenya, Michele Pais, lo President de Òmnium de Barcelona, Xavier Antich, acompanyat de la Tresorera, Marta Garsaball i de les conselleres, Natàlia Touzon, Marina Gallés i Montse Ortiz; i també, més de quaranta representant de diverses sedes territorials de Òmnium de tota la Catalunya i els representants de les associacions culturals de la Ciutat.
A la tarda, al Teatre Cívic "Gaví Ballero", ple ple de gent, ha tengut lloc l'acte cultural "Anem vers los 30 anys mirant al futur". A la primera part, de conferència, són intervenguts Xavier Antich, Guido Sari, soci fundador de l'Òmnium Cultural de l'Alguer, Andreu Bosch, primer lector de català a la Universitat de Sàsser, col•laborador i promotor cultural de l'associació durant los primers anys, Stefano Campus i Carla Valentino, que ha també coordinat los intervents i presentat la tardada.
Després, un concert dels cantants catalans Mireia Vives i Borja Penalba i dels algueresos Franca Masu i Claudio Gabriel Sanna, acompanyats dels musicistes Salvatore Maltana i Luca Falomi, amb cançons de la tradició catalana i algueresa i també del repertori personal dels artistes.
L'obertura de una nova i moderna sede arriba a la vigília dels 30 anys de vida de l'Òmnium Cultural de l'Alguer. En aqueixa ocasió són estats renforçats los lligams i los raports de col·laboració entre l'associació algueresa i la "germana gran" de Catalunya. I després de l'acte del 8 de octubre continuaran amb diverses iniciatives finalitzades a la tutela, promoció i transmissió de l'alguerés o català de l'Alguer.
La sede siguerà oberta als socis i a totes aquelles persones que volen prendre contacte amb l'Òmnium Cultural de l'Alguer, lo dilluns i el dimecres a la tarda, de les cinc a les set; lo divendres al maití, de les 10 a les 12.

Read more »

dimarts, 20 de setembre del 2022

El català de L'Alguer ja compta amb els primers professors titulats

"La llengua catalana de l'Alguer per fi té els seus professors titulats". Així, el regidor autonòmic Marco Tedde comenta el resultat de les proves que permetran la inscripció a la llista de professors. Un objectiu que l'Ajuntament de l'Alguer amb el seu representant Giovanni Chessa ha sabut assolir amb habilitats i determinació. El polític recorda que l'any 2018, juntament amb el seu company alguerès Raimondo Cacciotto i amb el suport fonamental i altament científic d'Òmnium Cultural de l'Alguer i les associacions de l'Alguer, es va dedicar a la redacció del text de la llei autonòmica que avui constitueix la norma fonamental de la disciplina lingüística i que donava la justa dignitat al català de l'Alguer.

Llei que conté requisits importants per a la preservació, la millora i l'ensenyament de la llengua, que s'anomena per la norma "català de l'Alguer". "Un resultat extraordinari -comenta l'exponent de Forza Italia-, que constitueix la finalització de la gran tasca feta per les associacions culturals que operen en l'àmbit de la preservació, la valorització i la difusió del català de l'Alguer".

«I l'extraordinària del resultat queda certificada pel fet que fins i tot els polítics que no s'han interessat mai per aquests temes avui amb gran entusiasme els abracen i branden amb un esforç comunicatiu robust. Això també és positiu”, subratlla l'exalcalde de l'Alguer. “Ara tots hem de treballar perquè el camí continuï i sigui cada cop més rendible, aprofitant les oportunitats de la llei 22 de 2018 que destina recursos a la docència a les escoles i que a l'agost va comptar amb la Comissió de Cultura de la Regió -de la qual és Tedde. un membre - per expressar un dictamen favorable sobre la distribució econòmica de 800.000 euros, feta pel Consell Regional amb resolució de 21 de juliol, per a l'ensenyament de les llengües minoritàries durant el temps curricular", conclou satisfet Tedde.

Read more »

dilluns, 5 de setembre del 2022

Festa de les Maries a l'Alguer amb cuina i música en català

La Festa de Les Maries després d'un parèntesi de dos anys torna amb una intensa programació no només religiosa, sinó també civil. Del 5 al 7 de setembre la cita a l'església medieval de Nostra Signora della Speranza, a la carretera Alguer-Bosa (SP105 - km 6) és a les 18:00 hores per a la preparació del Festival.

Dimecres 7, el programa continua a les 20:00 hores amb el concurs gastronòmic “Los plats de la marina i de la campanya”, organitzat per l'associació cultural Saber i Sabor, presentat pel director artístic Ignazio Chessa. Per inscripcions cal posar-se en contacte amb els números 3495748449 o 3473455464. A les 21:30h el Karaoke amb Manuel Maltana.

El dia de la festa, dijous 8, les santes misses són a les 9.00 i les 10.30, mentre que a les 18.00 la missa solemne anirà seguida de la Processó amb la benedicció dels camps, acompanyada per
Banda de Música Antonio Dalerci.

A partir de les 21.00 hores comença la vetllada musical organitzada per la Plataforma per la Llengua, amb un concert de Mans Manetes. L’Alguer, paraules, cançons i veus de minyons, a càrrec del Cor de xiquets i xiquetes, dirigida pel mestre Claudio Gabriel Sanna. A les 22:30h el concert de presentació del segon volum del disc Mirau que em anant i mirant, Cançons de taverna de l'Alguer, amb Claudio Gabriel Sanna (veu i guitarra) & el Rall Grup amb Meritxell Gené (veu i guitarra). Salvatore Maltana (contrabaix), Dario Pinna (violí), Marc Serrats (veu i guitarra), Paolo Zuddas (percussió), Josep Maria Cols (piano i acordió). El grup presentarà el segon volum Mirau que em anant i mirant.

Les celebracions es tancaran amb el concert (23.30 h) del grup Arbre del Peix, amb Michelangelo Corbia (guitarra), Andrea Donapai (veu i guitarra), Ignazio Caruso (baix) i Sergio Intelisano (bateria). L'equip ha guanyat enguany la primera edició del CantAlguer, concurs per a joves cantautors de l'Alguer, amb les cançons Mos resta sol la nit. Un programa atent a la cultura i llengua catalana de l'Alguer, un espai de fe autèntica i de l'Alguer. La festa està organitzada pel Comitè 2022, amb el patrocini de l'Ajuntament de l'Alguer i la Fundació Alguer.

Read more »

dijous, 1 de setembre del 2022

Acte demà en català a L'Alguer

 


Demà divendres 2 de setembre, a les set de la tarda, al jardí de Villa Mosca, Vicent Partal, director del jornal digital català Vilaweb, presentarà lo sou últim llibre "Fronteres".Dialogaran amb l'autor, Gustau Navarro, responsable de l'Ofici de la Generalitat de Catalunya a l'Alguer i Stefano Campus, president de l'Òmnium Cultural de l'Alguer.
La presentació és organitzada de l'Òmnium Cultural de l'Alguer i de la Delegació del Govern a Itàlia. Ofici de l'Alguer, amb el suport de la Llibreria il Labirinto, i el patrocini de la Fondazione di Sardegna i del Municipi de l'Alguer.
L'entrada és llibre.

Read more »

15 i 16 de setembre : 32 persones a la "històrica" prova de certificació del coneixement del català a l’Alguer per a poder-lo ensenyar

Les proves són conseqüència de l’aprovació de la llei sarda 22/2018, que preveu l’ensenyament del català a les escoles alguereses i reclama, en conseqüència, la certificació del coneixement del català per als mestres que vulguin optar a fer les classes. Aquestes classes de català és previst que es facin en totes les escoles i seran finançades pel govern regional.

El síndic de la ciutat, Mario Conoci, s’ha mostrat molt satisfet, tot remarcant que es tracta d’un gran pas pel que fa a la normalització lingüística de la ciutat i ha agraït el treball i la col·laboració tant de la Universitat de Sàsser com de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer. el govern de Sardenya ha publicat la llista de trenta-dues persones que se sotmetran de manera oficial a les proves de certificació del coneixement del català a l’Alguer. Les proves es faran els dies 15 i 16 de setembre a la Universitat de Sàsser.

La llei també estableix la certificació del coneixement del català de l'Alguer per al professorat que vulgui realitzar classes a l'Alguer en les dues hores setmanals previstes per la llei i destinar els fons als projectes concrets, per al personal de l'oficina lingüística i per als professors implicats en projectes concrets. "Un punt d'inflexió important i fonamental per a la nostra llengua, que premia la feina feta per l'Ajuntament en ple acord amb la Regió, que ha permès a l'Administració signar convenis encaminats a aconseguir aquest resultat en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i amb l'Universitat de Sassari», així el batlle Mario Conoci, per comentar aquest primer esdeveniment que representa una fita en la història de les polítiques lingüístiques. Per tant, el coneixement de l'hongarès es certificarà, ara com ara de manera provisional, iniciada d'acord amb l'apartat 5 de l'art. 9 de la Llei autonòmica 22/2018, com qualsevol altra llengua europea, segons el Marc Comú de Referència per al Coneixement Lingüístic (MECR), el sistema descriptiu reconegut internacionalment per avaluar les competències lingüístiques.

La Regió ha nomenat la comissió tècnica d'avaluació, per recomanació de l'Ajuntament de l'Alguer, integrada pels experts Luca Scala, Pere Navarro i Cristiano Becciu, que tindrà l'encàrrec de comprovar els coneixements de l'Alguer al nivell C1. Es mostra satisfet el regidor de Cultura de l'Ajuntament de l'Alguer, Alessandro Cocco, que subratlla "la importància d'aquest pas que premia els esforços fets a la ciutat pel reconeixement dels algueresos i destaca la col·laboració amb les Institucions que ha donat lloc a la l'assoliment d'aquest objectiu". De fet, hi té un paper decisiu la Generalitat de Catalunya, institució capaç de certificar els coneixements lingüístics, que amb el delegat de l'Alguer Gustau Navarro està participant activament en el procediment, així com el director del Departament d'Arquitectura de l'Alguer, Emilio Turco, que dóna suport a l'Administració posant a disposició els espais.


Read more »

diumenge, 21 d’agost del 2022

Festes de l'Obra Cultural de L'Alguer

L’Obra Cultural de l’Alguer organitza, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, de la Fondazione Alghero, del Municipi de l’Alguer, del Parc Nacional de L‘Asinara i del Parc Natural Regional de Port Comte i dell’A.M.P. Capo Caccia – Isola Piana, les “Festes 31 de Agost – 2022”.Per l’ocasió, arribarà a l’Alguer una delegació de 9 persones entre les quals la Diputació de Barcelona siguerà representada de Jordi Padrós Selma, coordinador Espais Naturals i de Xavier Roget, Assessor de Turisme i Cultura de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals. Completen la delegació oficial Tura Torres Parés (coordinadora Parcs en concert) i Ona Salvat Febrero (coordinadora Poesia als parcs), los músics Victor Miquel Moliner Abos i Paula Elena Grande Sánchez, los 2 poetes Anna Maria Ballbona Puig i Albert Benzekry i Arimon, lo camera Martí Montes Cortina.

Les festes començen dijous 25 d'agost 2022 a les h. 19.00, a la sala conferències de la sede del Parc Nacional de l’Asinara a Porto Torres, amb un recital de poesies a càrrec de Anna Maria Ballbona Puig i Albert Benzekry i Arimon per la part catalana i a càrrec de Eugenio Cossu per la part sarda. L’iniciativa fa part del cicle “Poesia als parcs”.

Divendres 26 d'agost 2022, a les h. 19.00, a la Vila Romana de S.Imbenia (Parc Natural de Port Comte) se farà, sempre pel cicle “Poesia als parcs”, lo segon recital de poesia, a càrrec de Anna Maria Ballbona Puig i Albert Benzekry i Arimon per la part catalana i a càrrec de la poetessa algueresa Carmelita Zedda per la part algueresa.

Les Festes 31 de agost 2022 se tanquen dissabte 27 d’agost 2022, a les h. 20.30, al jardí de la Vila Mosca amb el tradicional concert que enguany siguerà a càrrec de Paula Grande. La cantant i creadora catalano-veneçolana farà un concert amb peces dels seus últims àlbums i oferirà al públic alguerès la força del seu estil, fusió de jazz amb influències de soul i música hip-hop. Aqueix concert fa part del projecte “Parcs en concert”, cicle de concerts en espais naturals i patrimonials.
Tots els recitals i el concert son gratuïts.

Per la delegació catalana lo programa de aqueixos dies preveu, dijous 25 de agost 2022, a Porto Torres, un encontre amb el Comissari Extraordinari del Parc de l’Asinara Gabriella Scanu i lo Director del Parc Nacional de l’Asinara Vittorio Gazale. A l’Alguer. divendres 26 de agost 2022, un encontre amb el Dirigent de l’Institut Alberghiero de l’Alguer amb el qual s’està intentant de portar envant un intercanvi escolàstic amb l’Institut Alberghiero de Sietges; successivament, la delegació catalana farà visita al Síndic Mario Conoci amb el qual s’estanen gitant les bases per sotascriure un conveni de col·laboració entre lo Municipi de l’Alguer i la Diputació de Barcelona; i, sempre divendres 27 de agost 2022, la delegació catalana siguerà recivida de Gustau Navarro, delegat del Govern de Catalunya a l’Alguer.

Read more »

dimecres, 10 d’agost del 2022

Raimondo Cacciotto, del Partito Democratico: "implantar el Català de l'Alguer a les escoles, és un resultat molt important de la llei 22/2018,"

A continuació una nota del regidor Raimondo Cacciotto sobre l'anunci públic sobre la certificació de coneixements de la llengua, que constituirà un títol d'elegibilitat per a la inscripció a la llista de professors. El "Català de l'Alguer a les escoles, és un resultat molt important de la llei 22/2018," disciplina de política lingüística regional", aprovada pel Consell Regional el 5 de juliol de 2018, durant l'anterior consell i l'Administració autonòmica està fent bé a Comprendre les oportunitats, en el cas concret, amb l'anunci públic sobre la certificació del coneixement de la llengua i que constituirà un títol d'elegibilitat per a la inscripció a la llista de professors. "Una de les indicacions importants que inclou la llei en el camí per a la protecció i la millora del nostre patrimoni lingüístic i cultural està implementada i és un resultat significatiu" per a l'exconseller regional Raimondo Cacciotto.


"Juntament amb l'Excm. Marco Tedde vaig tenir l'oportunitat de contribuir a l'elaboració de la llei al Consell Regional, amb la col·laboració de les associacions que s'ocupen de la protecció i salvaguarda del català de l'Alguer", explica Cacciotto. La llei conté passatges molt importants per a la conservació del "català de l'Alguer" i entre aquests hi ha sens dubte l'art fonamental. 9 i en particular l'apartat 5 de la Llei autonòmica 22/2018, de certificació del coneixement de la llengua, i que avui aplica l'Ajuntament de l'Alguer d'acord amb la Regió de Sardenya i el consegüent acord amb la Generalitat de Catalunya i amb la Universitat de Sassari.


Per al català de l'Alguer s'aconsegueix així un objectiu important, fruit del compromís constant i apassionat de les associacions culturals i estudiosos de l'Alguer que han treballat assíduament pel reconeixement com a llengua històrica minoritària en el vast patrimoni lingüístic regional.
Espero que aquest camí trobi cada cop més concreció i continuïtat aprofitant totes les indicacions i oportunitats que ofereix la llei 22/2018″ conclou Raimondo Cacciotto.




Read more »

Marco Tedde de Forza Italia, celebra la implantació del català a les escoles de L'Alguer


El català de l'Alguer a les escoles, és un primer resultat fonamental de la llei 22/2018, "Disciplina de la política lingüística regional", aprovada pel Consell Comarcal el 5 de juliol de 2018. Satisfacció del regidor Marco Tedde de Forza Italia:

"Avui, amb gran satisfacció, arribem a un punt fonamental d'aquell camí traçat a la Regió amb la col·laboració de Raimondo Cacciotto". Així, Marco Tedde, que en la legislatura passada va treballar en la redacció de al fonamental norma de disciplina lingüística, comenta la publicació de l'anunci públic sobre la certificació de coneixements de la llengua, que constituirà un títol d'admissió per a la inscripció a la llista de professors. L'exalcalde recorda que la llei conté passatges molt importants per a la conservació, la millora i l'ensenyament de la llengua, que la llei denomina "català de l'Alguer". “La col·laboració de les associacions culturals que operen en l'àmbit de la preservació del català de l'Alguer va ser fonamental en aquest pas” -subratlla Tedde-. Igualment fonamental, baluard, és l'apartat 5 de l'art. 9 de la Llei autonòmica 22/2018, de certificació del coneixement de la llengua, que avui aplica l'Ajuntament de l'Alguer gràcies a un conveni amb la Regió de Sardenya que autoritzava l'estipulació d'un conveni amb la Generalitat de Catalunya i amb la Universitat. de Sassari. El català de l'Alguer, que disposa d'una norma lingüística de referència pròpia aprovada des de l'any 2003, i oportunament recollit a la llei i aprovat pel consell municipal el maig de 2021, assoleix una fita històrica que compensa la tasca desenvolupada durant molts anys per les associacions culturals que han treballat incansablement pel reconeixement, a tots els nivells, de l'alguerès com a llengua minoritària. “Ara és important que el camí continuï, aprofitant les oportunitats de la Llei 22 que destina recursos a la docència als centres i que ahir va veure que la Comissió de Cultura de la Regió va opinar favorablement sobre la distribució econòmica de 800.000 euros, feta per la Consell Regional amb resolució de 21 de juliol, per a l'ensenyament de les llengües minoritàries en el temps curricular".

Read more »

dimarts, 9 d’agost del 2022

El català de l'Alguer, per primera vegada entre les llengües el coneixement de les quals està certificat segons el marc comú europeu




'Llengua certificada algueresa: fita històrica per a la conservació i la promoció. El català de l'Alguer, amb els seus criteris d'ortografia estàndard, apareix per primera vegada entre les llengües el coneixement de les quals està certificat segons el marc comú europeu, gràcies a la llei autonòmica 22/2018. Serà un títol per a professors i operadors de l'oficina lingüística". És en una nota de premsa del 9/8/2022 que l'Administració municipal concreta els continguts de l'important reconeixement.
Arriba un resultat històric per a la llengua de l'Alguer. El coneixement de l'Alguer, denominat segons la norma "català de l'Alguer", es certificarà com qualsevol altra llengua europea, segons el Marc Comú de Referència per al Coneixement Lingüístic (MECR), el sistema descriptiu reconegut internacionalment per avaluar les competències lingüístiques. La certificació, provisional per ara, s'ha iniciat d'acord amb l'apartat 5 de l'art. 9 de la Llei autonòmica 22/2018, aplicada pel Municipi de l'Alguer gràcies a un conveni amb la Regió de Sardenya que autoritzava l'estipulació d'un conveni amb la Generalitat de Catalunya i amb la Universitat de Sassari. El català de l'Alguer, que compta amb una norma lingüística pròpia de referència aprovada des de l'any 2003 i aprovada pel consistori el maig de 2021, assoleix una fita històrica que compensa la feina feta durant molts anys per les associacions culturals que han treballat incansablement pel reconeixement. , a tots els nivells, de l'alguerès com a llengua minoritària. La Regió ha publicat l'anunci públic que constituirà un títol d'admissibilitat per a la inscripció de la llista de professors que desenvoluparan activitats docents a l'Alguer (article 2 apartat 20 de la Llei 22/2018), per al concurs públic per a la identificació. dels operadors del servei d'atenció lingüística regional (art.11 l.r. 22/2018) i poder impartir docència com a professorat extern titulat (art.20 apartat 5 l.r. 22/2018). L'Ajuntament de l'Alguer, que ha col·laborat amb les delegacions regionals del Departament d'Ensenyament per a la definició dels convenis i per a la realització dels exàmens, ha reunit les institucions més qualificades per assolir aquest objectiu.

“Una primera victòria molt important per a tots -comenta l'alcalde Mario Conoci- que ve arran d'una acurada activitat en el sector de les polítiques lingüístiques que l'Administració ha posat en marxa també gràcies a la col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Sassari. que ens acompanyen en aquesta primera i concreta fase de salvaguarda del nostre patrimoni lingüístic”. L'avís públic de la regió, disponible al web institucional  preveu el termini per a la presentació de sol·licituds. al 25 d'agost. Mentrestant, es nomenarà la comissió d'examen i s'establirà la data de les proves, que haurien de tenir lloc els propers 15 i 16 de setembre a les aules de la facultat d'arquitectura de l'Alguer.

Read more »

dijous, 4 d’agost del 2022

Plataforma per la Llengua se reuneix amb el síndic de l’Alguer, Mario Conoci

Lo president Òscar Escuder i la delegada algueresa Irene Coghene han evidenciat aquest dijous los principals objectius de la llengua en ciutat i los futurs projectes de l’entitat L’Alguer, 4 de agost del 2022. Plataforma per la Llengua s’és reunida amb el síndic de l’Alguer, Mario Conoci per parlar de la llengua i la cultura catalana en ciutat.
Òscar Escuder, president de l’entitat, i Irene Coghene, delegada a l’Alguer, han evidenciat al primer ciutadà la importància que lo Consell Municipal aprovi la moció a favor de la unitat de la llengua catalana, que la vice síndica Giovanna Caria ha llegit el 6 de maig durant l’acte per renovar lo vot a Sant Joan de la Porta Llatina. Aquesta declaració ha constituït un fet polític de gran importància i ha evidenciat que l’Alguer forma part de una comunitat lingüística de 10 milions de parlants. La moció no és encara arribada al Consell Municipal per ésser votada i actualment se troba en mans de la Consulta Cívica de les Polítiques Lingüístiques del Català a l’Alguer, que pot modificar-la.
La trobada amb Conoci és servida també per confrontar-se sobre les vies per impulsar l’alguerès a l’escola i per explorar possibles col·laboracions per reforçar diversos projectes, entre els quals lo recupero, després de 175 anys, de la festa de Sant Joan de la Porta Llatina, gràcies al treball dels voluntaris de l’Obra Cultural de l’Alguer i de l’ONG del català, que ja estan estudiant la segona edició de la festa moderna.
Per últim, la reunió ha també permès de parlar de la Biblioteca Catalana de l’Alguer. Aquesta històrica institució ha aconseguit més de 38.000 euros per renovar-se, fer publicacions i noves activitats, gràcies a una campanya de micro donacions, organitzada de Plataforma per la Llengua lo mes de juny

Read more »