dilluns, 13 de desembre del 2021

És eixit lo Calendari Alguerés 2022

Lo Centre cultural “Antoni Nughes” – Escola de alguerés “Pasqual Scanu” comunica que és eixit lo nou calendari alguerés 2022 editat per Edicions de l’Alguer. Lo calendari realitzat, com sempre, del mestre Fidel Carboni, enriquit en la forra de l’obra pictòrica del mestre Manlio Masu, cumpli així 43 anys de vida. Lo calendari és sempre de més, un preciós instrument d’història, de cultura, de tradicions e d’identitat: en los sous fulls se troben, oltres als noms dels dies i dels mesos, receptes de la cuina tradicional algueresa, poesies, endevinalles, maneres de diure, nóticies històriques de la ciutat, informacions útils sobre els monuments, les iglésies, i tant altro. Sabem tots que un calendari té lo valor simbòlic de marcar lo temps, ma aqueix calendari és divers, és particular, és la testimoniança de l’afecte, de l’amor, del respecte que Fidel Carboni i Lo Centre Cultural “Antoni Nughes” – Escola de alguerés “Pasqual Scanu” han tengut i tenen per una cultura i una llengua que, lentament ma inesorabilment, s’està perdent. És lo mateix mestre Fidel Carboni que, a través del calendari, mos arrecorda que, mosaltros algueresos, tenim un deute vers les generacions futures i tenim de contribuir a la sobrevivència de aqueix món lingüístic i cultural com una hereditat preciosa. L’Obra Cultural de l’Alguer fa la sua part i dona lo sou petit contribut per mantendre viva la flama de les tradicions a l’Alguer, un contribut que, si continuarà a tendre l’afecte que los algueresos han demostrat en los anys passats, farà camí també en futur. Qui fossi interessat al calendari lo pot trobar a la sede de l’Obra Cultural, carrer Arduino n. 46 o a la sede del Centre Cultural “Antoni Nughes”- Escola de alguerés “Pasqual Scanu”, carrer Sàsser n.145.


Read more »

Aqueix cap de setmana teatre en la nostra llengua a L'Alguer



L'Obra Cultural de l'Alguer, després de dos anys d'absència a causa de la pandèmia de la Covid-19, porta al teatre una nova comèdia a l'Alguer titulada "LO FILL DE LA VIUDA", un text de Germano Benincaso traduït i adaptat a la Llengua algueresa de Giovanni Irranca. Els protagonistes seran els membres del grup “Los amics del teatre alguerès” amb algunes aportacions noves respecte al 2019 quan el grup havia debutat, amb gran èxit, amb la comèdia “UNA MORT IMPROVISA” també de Germano Benincaso. La direcció musical, com ja fa uns quants anys, ha estat encarregada al mestre Francesco Scognamillo que comptarà amb la col·laboració de Matteo Scala.

Què pot passar, en una família, si un home adinerat de l'Alguer, Don Tomasino (Antonello Pinna) casat amb Doloreta (Natalina Signorini) sol·licita el càrrec d'alcalde i confia la seva fortuna electoral a una gerent sense escrúpols, Teresa (Marina Melis) Estàs disposat a fer qualsevol cosa perquè el teu client guanyi? Tot passa sota la mirada incrèdul i curiosa d'un nen petit Carmelino (Alberto Lai), fill de Nicoletta (Nicoletta Bigi) germana de Doloreta que viu a la casa de Don Tomasino des de fa més de vint anys. La història pren un gir divertit i de vegades paradoxal quan es contracta una secretària de campanya electoral (Vittoria Ligios) que, malgrat ella, es converteix en la provocadora dels desitjos més reprimits del jove Carmelino empès a això pel seu cosí Alberto (Gigi Meloni). ) posar-se en situacions no molt ocupades però molt divertides.

Una sèrie de malentesos qüestionaran tots els protagonistes, fins i tot la irreprochable Doloreta, tota la casa i l'església; Afortunadament, hi intervenen alguns personatges importants de l'Alguer, Don Carlo (Giovanni Mura), president d'una associació benèfica força alegre, i Don Vincenzo (Salvor Ruggiu), un "Don Giovanni", un llibertí que canvia constantment de dona. La història pren així un gir encara més divertit i porta a un final sorprenent.

La cita és per dijous 16 i divendres 17 de desembre de 2021, a les 20.30 h, al Teatre Cívic "Gavino Ballero". La venda anticipada d'entrades es farà de dilluns a divendres, de 10.30 a 12.30 i de 16.30 a 18.30 a la seu de l'Obra Cultural, via Arduino n. 46 (tel. 07977228/3457771505).


Read more »

L’Òmnium Cultural de l’Alguer ha publicat lo Calendari en Alguerés 2022

L’Òmnium Cultural de l’Alguer ha publicat lo Calendari en Alguerés 2022. Enguany lo Calendari és enriquit de la descripció en alguerés, amb fotos a colors, de algunes plantes espontànies presents en lo territori de l’Alguer i, en general, en quasi tota la Sardenya. Lo nom en alguerés d’aqueixes plantes, a poc a poc, s’està perdent i una publicació, com lo Calendari en Alguerés, que entra en tantes cases, pot ajudar a fer-los arrecordar a la gent gran i a fer-los conèixer als més joves. Los textos i les fotos són de Carla Valentino, vicepresidenta de l’Òmnium Cultural de l’Alguer.Aqueixa publicació vol ésser un exemple de “ús normal” de la nostra llengua, no sol en forma oral ma també en forma escrita. L’alguerés, lo català de l’Alguer, pot ésser emprat en tots los àmbits i, com en aqueix cas, també per descriure les plantes espontànies del territori emprant un llenguatge científic-divulgatiu fàcil fàcil, a mesura de les famílies alguereses, i no sol. Lo Calendari se pot trobar a la sede de l’Òmnium Cultural de l’Alguer, al carrer de Sant Agustí 18/A, lo dilluns de les quatre i mitja a les sis de la tarda, lo dimarts i el divendres de les deu a migdia i mitja hora.

 

Read more »

dilluns, 1 de novembre del 2021

Torna lo Cicle Gaudí a l'Alguer amb quatre projeccions en llengua original

S'escomença dissabte 13 de novembre amb "La Vampira de Barcelona".Torna lo Cicle Gaudí a l'Alguer, finalment en presència, després de dues edicions en streaming. Quatre apuntaments imperdibles, amb quatre films que han participat als Premis Gaudí, lo més important premi cinematogràfic de Catalunya. Les projeccions se faran cada dissabte, a partir del 13 de novembre i fins a dissabte 4 de desembre.

Plataforma per la Llengua, com per les edicions precedents, ha unit les forces amb la Società Umanitaria de l'Alguer, entitat que de sempre treballa per la difusió de la cultura cinematogràfica i audiovisiva, la Generalitat de Catalunya - Delegació del Govern a Itàlia, en col·laboració amb l'Acadèmia del Cinema Català, organitzadora dels Premis Gaudí. La iniciativa té també lo suport de la Regió Sardenya.

Los quatre films en programa, inèdits a Itàlia, sigueran projectats en la versió original en català, amb sotatítols en italià i sigueran acompanyats d'un videomissatge dels autors.

Se comença dissabte 13 de novembre, a les h. 19:00 amb La vampira de Barcelona, de Lluís Danés. Aquest film històric amb atmosferes horror gòtiques ha vincit cinc premis Gaudí, entre los quals, millor film i millor direcció artística, i del premi del públic al Festival del cinema fantàstic de Sitges. És ambientat en la Barcelona dels primers del Nou-cents i la trama és basada sobre fets reals que comencen amb la descomparida de la petita Teresa Guitart, filla d'una família benestant. Tots los sospits se concentren sobre Enriqueta Martí, coneixuda com «la vampira del Raval».

Lo segon film, en programa per dissabte 20 de novembre, és L'ofrena de Ventura Durall, premiat al Premi Gaudí per la millor actora no protagonista, Verónica Echegui. Lo film inicia amb la visita inesperada que Violeta, una psiquiatra, recivi de part de Rita, muller de Jan, amb el qual Violeta havia tengut una relació en joventut, acabada traumàticament. Rita és en allà per cercar de reconquistar lo marit.

Continuem lo 27 de novembre, amb La dona il·legal, de Ramon Térmens. Lo film conta de l'enquesta d'un advocat que s'ocupa d'emigrants sobre la mort sospitosa d'una sua client en un centre d'acollença per estranyers. A ajudar-lo siguerà l'única amiga de la víctima, una jove nigeriana presonera d'un gir de prostitució.

La projecció és estada programada en proximitat de la jornada mundial per l'eliminació de la violència contra les dones, un apuntament que ja de diversos anys és celebrat també de la Società Umanitaria en l'àmbit del cinema.

En fi, lo 4 desembre, siguerà la volta del film La Innocència, de Lucía Alemany, que conta la història de Lis, una adolescent que somia de diventar una artista del circ i que passa les sues jornades amb les amigues i amb el jove d'ella. La fi de l'estiu, però, li reservarà grans sorpreses que li faran posar tot en discussió

 

Read more »

dimecres, 29 de setembre del 2021

38ª edició del Premi Rafael Sari de l’Obra Cultural de l’Alguer

La cerimònia de premiació de la XXXVIII edició del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari”, s’és tenguda,així com vol la tradició, dimecres 29 de setembre 2021, dia dedicat a Sant Miquel, patró de la ciutat de l’Alguer, al jardí de la Vila Mosca, carrer Gramsci 17, davant de un públic de grans ocasions.
A l'inici, lo síndic de l’Alguer Mario Conoci, ha portat los saluts del'administració comunal posant en evidència l’importància del concurs, u dels més “ancians” de Sardenya, qual element de contrast a l’abandó de la llengua algueresa. Immediatament després Marta Soggiu, acompanyada del mestre Gian Cristian Cherchi, ha obert la cerimònia cantant una bella poesia del mestre Rafael Sari intitulada “Tardeta de abril” musicada de Isabella Montanari. La cerimònia és estada magistralment dirigida de Giusi Pascalis que ha convidat a muntar al palco per portar los saluts, respectivament, Pino Tilloca, president de l’Obra Cultural, Gustau Navarro, delegat a l’Alguer del Govern de la Generalitat de Catalunya i la professora Maria Antonietta Salaris, presidenta de la commissió judicadora. La tardada és estada bella i àgil ma endarrera hi eren, com sempre, les mans hàbils del secretari ideador i organitzador del concurs Joan Irranca.
La comissió estava composta de les professoresses Maria Antonietta Salaris, president; Giusi Pascalis, secretari; Ginetta Amadori, Marianina Delrio, Claudia Bellodi e dels professors Franco Sanna, Marco Caria i Gustau Navarro, membres.
Relativament a la secció A, aquella reservada a les escoles, lo “Premi Vera Sari Paolini” és estat guanyat de l’Institut Comprensivo n° 2 pel projecte presentat de la mestra Carmelita Zedda amb la classe IV A del plexe “Maria Immacolata” intitulat “L’arbre de x’Antoni” i tres poesies intitulades «Meravillosament diversos», «Mare terra» i «Lo babo».
A la secció B, aquella reservada al català estàndard, per la prosa són estades premiades les següents obres:
Al tercer posto se son classificades, ex-aequo, los contes intitulats “Corrector automàtic” de Carlos García Cadíz i lo conte intitulat “Al so trencat de les onades” de Emigdi Subirats i Sebastià.
Al segon posto s’és classificat lo conte intitulat “Aquella nit” de Lleonard Torres i Gil.
Al primer posto s’és classificat lo conte intitulat “Pedra angular” de David Paggés i Cassú.
A la secció B de poesia són estades premiades les següents obres:
Senyalació a la poesia “Flah” de Maria Bonafont Giménez
La tercera classificada és la poesia “Contemplació” de Montserrat Gallart i Sanfeliu.
La segona classificada és la poesia “Barques al capvespre” de Anna Comas i Mariné.
La primera classificada és la poesia “A les poselles del temps” de Ramon Minoves.
Després del segon intervent musical de Marta Soggiu i Gian Cristian Cherchi que mos han fet escoltar una altra bella poesia del mestre Rafael Sari intitulada “Fadrina” i musicada de Vittorio Nannarelli, lo President de l’Obra Cultural Pino Tilloca ha consegnat al mestre Fidel Carboni i a la mestre Carmelita Zedda una targa qual petit reconeixement per l’important i preciosa activitat artística, per l’amor, la passió i l’empenyo demostrats a favor de la llengua i la cultura algueresa.
Per la secció C, aquella reservada al català de l’Alguer, per la prosa són estades premiades les següents obres:
Al tercer posto s’és classificat lo conte “L’encontre” de Roberto Coghene
Al segon posto s’és classificat lo conte “Pinòquia” de Luigi Saiu.
Al primer posto s’é classificat lo conte “Deu cops” de Gavino Balata.
En aqueix punt, primer de passar a la premiació de les poesies de la secció C, és estat convidat a muntar al palco Massimilano Fois que, com a una especie de passatge simbòlic del títol, ha interpretat, musicalment acompanyat de la guitarra de Quirico Solinas i del violí de Dario Pinna, la poesia “Quan era arribada la lluna gran (a Vallverd)”amb la qual havia guanyat l’edició 2020 del Premi Sari.
Per la secció C de poesia són estades premiades les següents obres:
Senyalació a la poesia “A Rafael Sari” de Fidel Carboni;
Al tercer posto s’és classificada la poesia “Flor de juliol” de Carmelita Zedda
Al segon posto s’és classificada la poesia “Oltra el cant de les sirenes”” de Anna Cinzia Paolucci.
Al primer posto i per aixó ha guanyat lo Premi “Rafael Sari 2021″ la poesia “Encara” de Vittoria Anna Perotto.
La cerimònia, així com és escomençada, és acabada amb una poesia del mestre Rafael Sari intitulada “Vallverd”, musicada de Isabella Montanari i interpretada del soprano Marta Soggiu acompanyada al pianoforte de Gian Cristian Cherchi.
L’iniciativa és estada organitzada de l’Obra Cultural de l’Alguer i de l’Ofici de l’Alguer de la Generalitat de Catalunya. amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, del Municipi de l’Alguer i de la Fondazione Alghero.




 

Read more »

divendres, 17 de setembre del 2021

Lo projecte Mans Manetes torna amb una nova coral de minyons i minyones

 

Lo concert és en programa lo 26 de setembre a l'Alguer a dins de la programació d'Adifolk

Plataforma per la Llengua torna a donar vida al projecte Mans Manetes, amb una nova coral de minyones i minyons algueresos i catalans, en ocasió del 33er l'Aplec Internacional, Mostra de Cultura Popular i Tradicional Catalana organitzat de l'Adifolk. L'activitat, que és escomençada l'any 2017, té l'objectiu de fer conèixer a les noves generacions la vasta tradició musical algueresa, amb arranjaments i sonoritats modernes.

Lo llibre-disc "Mans Manetes. L'Alguer: paraules, cançons i veus de minyons", distribuït gratuïtament a partir del 2018 en totes les escoles de la ciutat i no sol, conté los textos i les partitures de les cançons. Amb l'espírit de fer conèixer també músiques tradicionals infantils que venen d'altros territoris, al repertori, majoritàriament alguerés, són estades posades també algunes cançons catalanes, valencianes i mallorquines. Ben 10.000 còpies distribuïdes amb l'objectiu que cada família algueresa ne tengui una copia en casa.

Plataforma per la Llengua agraeix les famílies, les minyones i los minyons de la primera edició, que ja són grans, i dona la benvenguda a la nova coral.

La nova coral de Mans Manetes és dirigida del cantautor alguerés Claudio Gàbriel Sanna, que acompanyarà los joves cantants en concert amb mandola i guiterra, amb la col·laboració de l'arranjador del disc, lo català Marc Serrats a la guiterra i dels musicistes algueresos Salvatore Maltana al baix, Dario Pinna al violí i Paolo Zuddas a les percussions. Al concert participaran també lo cantautor alguerés Àngel Maresca Lo Barber i la cantant catalana Meritxell Gené.

Aqueix primer apuntament amb el públic és en programa a dins del calendari de la Festa de Sant Miquel i en l'específic del 33er l'Aplec Internacional de l'Adifolk, del 24 al 26 de setembre, que preveu la participació de 800 persones dels grups folk catalans. Lo concert tenguerà lloc diumenge 26 de setembre a la plaça del Quarter a les 18.45. L'entrada és gratuïta i és obligatori presentar lo Green Pass. Per totes les informacions, menester consultar les pàgines institucionals del Municipi i de la Fondazione Alghero.

Read more »

dimarts, 16 de març del 2021

Impuls per l'ensenyament de Català de l'Alguer en les escoles

Fondamental lo rol de les famílies que tengueran de demanar l'inseriment de l'alguerés a dins del currículum escolàstic dels alumnes.
Ès important, més que mai, que ara les famílies alguereses triguin pels propis fills lo català de l'Alguer qual matèria d'ensenyament en les escoles. Gener és lo mes de les inscripcions, sigui per les primeres classes, sigui per les classes successives.
Lo Comitat Directiu de la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del Català de l’Alguer convida les famílies alguereses a aprofitar de l'oportunitat del concret inseriment de la llengua catalana de l'Alguer en les escoles. Los genitors poden demanar a les institucions escolàstiques l'aplicació de la l.r. n. 22 del 2018 «Disciplina de la política lingüística regional», que conté disposicions en matèria d'ensenyament de les llengües de les minories històriques, entre les quals l'alguerés.
La delíbera de la Junta Regional núm. 44/35 aprovada lo 4 de setembre, estabileix les línees guia d'actuació de la Lei núm. 22/2018, sostenent les institucions didàctiques amb apòsites contribucions financiàries. Lo decret legislatiu relatiu a l'ús i a l'ensenyament arriba a la fase de la definició de les modalitats d'organització i de realització de la susdita activitat.
Lo Comitat Directiu de la Consulta, presidit de Giovanni Chessa , considera que l'instrument legislatiu representi un pas envant per una major consciència del valor de la llengua, com a patrimoni cultural inestimable de la nostra comunitat, lo futur del qual poguerà ésser garantit a través de l'ensenyament a les noves generacions.
La Consulta, a través del grup de treball “Interacció amb les escoles" ha tengut, en aqueixos mesos lo rol de portar envant l'acció de sensibilització dels docents promovint l'oportunitat de se inscriure a l'elenc regional dels docents, condició necessària per poguer ensenyar lo català de l'Alguer a les escoles. D'altra part és ugualment important que les famílies alguereses triguin l'opció de l'ensenyament de la llengua al moment de la inscripció "online" a les primeres classes de les escoles primàries i secundàries.
Entre lo 25 de gener és possible demanar l'ensenyament de la llengua. Per afavorir aqueixa opció, la Consulta Cívica posa a disposició apòsits mòduls de compilar i de consegnar a les segretaries de les escoles, com a completament de la inscripció sigui a les classes primeres sigui a les classes successives. Lo mòdul se pot demanar enviant una email a l'endiriç de posta electrònica: consultallengua@gmail.com
En aqueixos dies, la Consulta, gràcies a la col·laboració amb els Assessorats a la Pública Instrucció i a la Cultura, posarà a disposició los mòduls que se pogueran descarregar de la pàgina web institucional del Municipi de l'Alguer: www.comune.alghero.ss.it




Read more »

diumenge, 3 de gener del 2021

La RAI comença a emetre el programa Beni cun me sobre les llengües de la Sardenya

RAI 3 ha començat a emetre avui Beni cun me. El programa dirigit per Adrià Martin fa una gira per Sardenya dedicada a les seves llengües minoritzades per l'italià. El col·laborador de la Universitat de Casteddu/Cagliari apropa l'alguerès, el gadduresu, sardu, tabarquí i el turritanu. Hi intervé el músic de L'Alguer Claudio Gabriel Sanna.


Read more »