dissabte, 31 d’octubre del 2020

Dos anys de treball de Lo Comitat Directiu de L'Alguer

Lo Comitat Directiu acaba los dos anys de mandat amb una última assemblea, inicialment convocada dilluns 19 d’octubre, ajornada en línea a dimarts 3 de novembre, a causa de les mesures del Covid, contengudes en lo nou DPCM.

Lo Comitat Directiu era estat elegit lo 18 de juny del 2018, dia de la institució de la mateixa consulta, com indicat del Regulament institutiu amb delíbera n. 14 del Consell Municipal del 12/03/2018. La Consulta és un òrgan consultiu del Municipi de l’Alguer, format de representants voluntaris de les onze associacions que n’han fet demana. Cinc los membres que formen lo Comitat Directiu, Plataforma per la Llengua, representada d’Irene Coghene a la presidència, la vicepresidència assignada a l’Associació Cultural Cabirol, representada de Giovanni Chessa i la segretaria a l’Escola de Alguerés Pasqual Scanu, representada de Maria Antonietta Salaris. Les altres associacions membres del Comitat Directiu són lo Centre Excursionista de l’Alguer i Saber i Sabor Ass. Culturale e Gastronomica, respectivament representades de Maria Nina Delrio i Tiziana Delrio. Durant aqueixos dos anys, en l’àmbit de les sues funcions de proposta, elaboració i valutació dels projectes i de les iniciatives per la valorització, promoció i tutela de la llengua catalana en la varietat algueresa, la Consulta ha depositat a l’Administració municipal diverses propostes, de les quals s’auspica una prompta actuació. La Consulta ha demanat l’ús de la intestació bilingüe dels actes institucionals, amb la específica indicació en alguerés dels assessorats, i que pugui ésser posat a disposició d’associacions, que beneficien del patrocini de l’Administració municipal, un logo estàndard, també bilingüe (alguerés i italià). En matèria de comerç ha propost la producció d’espil·les i adhesius per encoratjar les persones a parlar l’alguerés en cada moment de la vida quotidiana. La Consulta s’és proposta qual òrgan consultiu durant l’iter d’assignació del Premi Fidelitat.


Altres propostes en diversos àmbits de treball, com la toponomàstica, promoció cultural, econòmica i turística, són estades fetes als candidats a síndic primer de les votacions. Lo treball de la Consulta s’esvilupa també en Assemblea i a dins dels grups de treball, que actualment són cinc
los actius, que s’estan reunint per fer propostes concretes en àmbits definits: Normativització del Català de l’Alguer, coordinat de Francesco Ballone, Interacció amb les escoles, coordinat de Susanna Sanna, Toponomàstica de la ciutat i del territori de l’Alguer, coordinat de Marina Sechi Nuvole i Relacions amb el bisbe per la celebració de la missa en català de l’Alguer, coordinat de Carmelo Piras. Lo Comitat Directiu desitja que tots los treballs produïts dels voluntaris, que dediquen lo propi temps a la defensa de la llengua, siguin emprats de les institucions per garantir lo futur de l’alguerés.

Read more »

dimecres, 28 d’octubre del 2020

Stefano Campus presidirà la nova junta d'Òmnium Cultural de L'Alguer

Lo 28 d’octubre han tengut lloc les eleccions pel renovament dels encàrrecs de la Junta Directiva de l’Òmnium Cultural de l’Alguer, arribada a escadença, després de cinc anys. En conformitat amb les normes emanades del Govern italià relativament a l’emergència Covid-19, no és estat possible reunir tots los socis en Assemblea i, per això, és estat necessari exprimir lo vot a distància, a través de email o missatges whatsapp.

Són estats elegits: Stefano Campus, President; Carla Valentino, Vicepresidenta; Giuseppe Piga, Tresorer; Susanna Sanna, Segretària; Maria Rosa Martinelli, Alberto Marras, Andrea Marras, Antonello Stagnaro, Giancarlo Vidili, Consellers.



Read more »

dissabte, 24 d’octubre del 2020

El català arribarà a les escoles de l'Alguer, a Sardenya, amb tres hores setmanals

 El català arribarà a les escoles de l'Alguer, a Sardenya, amb tres hores setmanals a l'ensenyament reglat. La regulació inclou una dotació pressupostària i professorat. Després de més de 20 anys d'haver-se aprovat lleis que no s'havien desplegat mai fins ara. Són 3 hores setmanals a l'ensenyament reglat, gràcies a un reglament que preveu una dotació pressupostària i professors per ensenyar una llengua que volen mantenir a l'escola un 80% dels algueresos. Catalunya Ràdio parla amb un dels impulsors, l'exalcalde i dirigent de l'Obra Cultural de l'Alguer Carles Sechi.

Read more »

dijous, 22 d’octubre del 2020

Per primera vegada es representa una obra de teatre, Lo Rei bo, a Sardenya en català de L' Alguer

La Biennal de producció teatral a Sardenya és una oportunitat per representar per primera vegada una obra en llengua catalana de l’Alguer en un observatori especial de teatre a Sardenya al qual van assistir institucions, operadors, periodistes i acadèmics dirigits pel crític Walter Porcedda. L'obra de Pino Piras, escrita el 1985 i mai representada, és sens dubte la més completa i plena de reflexió sobre l'actualitat. Lo Rei bo és considerat per molts la seva obra mestra, escrita a l’altura de la seva increïble producció artística i encaixa en la vena que l’autor / dramaturg va començar amb "Lo Rei Serafi" el 1973. Lo Rei bo és una crítica al "poder" identificat en una classe política que ell descriu com a desconfiada, canalla, mediocre, viciosa. El teatre era conscientment un instrument privilegiat de denúncia i una oportunitat de creixement per a la gent, una classe social a la qual pertanyia amb orgull i dignitat. L'Associazione Culturale Cabirol promou el teatre en català de Sardenya des de 1989.

Read more »

diumenge, 18 d’octubre del 2020

Sardenya obre el període de petició ajudes per finançar projectes del català de L'Alguer

Les mateixes, pel període 2020-2021, es centren en els mitjans de comunicació, editorials, informàtica i planes web. S'han d'enviar a :
pi.cultura.sarda@pec.regione.sardegna.it 

A més del català inclouen projectes en la llengua sarda, oficial a l'illa des de 1997, en les seves variants dialectals, logudorès i campidanès, així com els dialectes diferenciats del gal·lurès, parlat a l'extrem nord i considerat un sard de transició al cors i el sassarès un dialecte del sard amb forta influència del cors, el genovès, el pisà i el català de L'Alguer. També inclouen ajudes al tabarquí, parlat a les illes del sud-oest i que és un dialecte del lígur també parlat a l'extrem sud de Còrsega, a Bunifaziu.



Read more »

El torró i el peix en conserva s'afegeixen a l'etiquetatge en català a L'Alguer

 

La Bottega Sarda i L'isola Del Torrone  fan part del projecte d'etiquetatge en alguerés, que adhereix al
El Segell de Producte Lingüísticament Responsable, promovit de Plataforma per la Llengua de L'Alguer
Per això si sés un productor i vols vendre los tous productes "en llengua", contacta per fer part del projecte a plalguer@plataforma-llengua.cat o a la seu social al carrer de Pa i Aigua (via Arduino) n. 48 lo dilluns de les 09:00 a les 11:00 i lo dijous de les 15:00 a les 17:00.
 

Read more »

dimarts, 13 d’octubre del 2020

L'Obra Cultural de L'Alguer premia la mestra Carmelita Zedda per la promoció del català a l'institut

L'Obra Cultural de L'Alguer  ha atorgat el premi. En l’àmbit de la XXXVII edició del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari”, lo premi reservat a les escoles elementars intitulat a la mestra Vera Paolini, muller de Rafael Sari, enguany, és estat guanyat del plesso “Maria Immacolata” de l’Institut Comprensivo n. 2 pel projecte presentat de la mestra Carmelita Zedda amb la classe 3^A intitulat “Legendes noves de un lloc antic” i per dues cançons “La xotxorombel·la” i “Aió” presentades del mestre Franco Cano amb  les classes  4^ A i 4^ D.


Read more »

dilluns, 12 d’octubre del 2020

La llei 22/2018 implantació ensenyament a l'escola : "Un pas important per al català de l’Alguer”

En els darrers dies s’han publicat pautes que permetran aplicar la Llei regional sarda núm. 22/2018 “Disciplina de la política lingüística regional”, aquestes directrius acordades amb el Ministeri d’Educació italià (MIUR) proporcionen un marc concret d’aplicació que permet l’ensenyament de l’Alguer a les escoles de la ciutat dins del currículum escolar. un fet certament històric al qual tots els algueresos i la comunitat catalana internacional només poden mirar amb satisfacció.

Assolir aquest objectiu avui va suposar un esforç col·lectiu en què diverses personalitats de l’Alguer van tenir un paper important, des de la seva posició com a consellers regionals en diferents legislatures, com a consellers o com a tals des de la presidència del Consell Regional. En el mateix sentit els diferents alcaldes de l’Alguer i els diferents consells municipals de la ciutat, sempre han mantingut al llarg dels anys una posició de defensa de la identitat diferencial de la ciutat, fet que veiem encara avui amb l’actual alcalde i els projectes de col·laboració. programa entre la Generalitat i el municipi de l’Alguer per als propers anys.


Sens dubte, en el camp de l'escola i la docència de l'Alguer, el municipi de l'Alguer té una experiència important, especialment rellevant al nostre parer, va ser el Projecte Joan Palomba realitzat del 1999 al 2011 gràcies a la col·laboració entre el municipi de l'Alguer i l'Òmnium Cultural de Centre de Recursos Pedagògics Alguer / Maria Montessori. Però no només això, també les incansables activitats d’organitzacions com l’Obra Cultural de l’Alguer i l’Escola d’Alguerès Pasqual Scanu, la Plataforma per la Llengua de l’Alguer, l’Ateneu Alguerès, l’Associació per la Salvaguarda de la Llengua, que amb la seva feina dins i fora de l’escola han permès assolir aquest objectiu.

Les pautes que l’òrgan de govern de la regió de Sardenya ha publicat sota la presidència de Christian Solinas (PSd'Az, Partit Sard d'Acció) i amb la consellera Andrea Biancareddu al capdavant del "Departament d’Educació Pública, Patrimoni Cultural, Informació, Entreteniment i Esport" són un pas molt important, la culminació de la llei aprovada a la legislatura passada sota el mandat del president Francesco Pigliaru i altres iniciatives legislatives que no s’havien materialitzat malgrat la voluntat de tots els sards de preservar la seva identitat.

A tota la gent que va fer possible aquesta etapa fonamental per a la cultura de Sardenya, el nostre agraïment i felicitacions, a tots els sards el nostre desig que la seva llengua ocupi el lloc d’importància social que sempre hauria d’haver tingut, a la gent de l’Alguer que per a nosaltres són una part indispensable i insubstituïble de la comunitat cultural catalana i que davant de nous reptes la Generalitat de Catalunya respon com sempre, oferint a partir d’ara la seva col·laboració amb el Govern de Sardenya i l’administració municipal de L’Alguer, en tots aquells aspectes que pot aportar la nostra experiència de més de quaranta anys d’escola catalana en català.

Enllaç

Read more »

dissabte, 10 d’octubre del 2020

Dues empreses més d'uneixen al Segell de la Plataforma per la Llengua de L'Alguer

 


El Segell de Producte Lingüísticament Responsable, la iniciativa que valoritza l'etiquetatge en català, promovit de Plataforma per la Llengua de L'Alguer compta amb dues noves empreses:
La Bottega Sarda i L'isola Del Torrone  fan ja part del projecte.
Per això si sés un productor i vols vendre los tous productes "en llengua", contacta la Plataforma per fer part del projecte a
plalguer@plataforma-llengua.cat

Read more »

dilluns, 5 d’octubre del 2020

Massimilano Fois guanya la 37a edició del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari” de l'Obra Cultural de L'Alguer

 


La cerimònia de premiació de la XXXVII edició del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari”, ja en programa dimarts 29 de setembre 2020 al jardí de la “Villa Mosca” i anul·lada per les incertes condicions meteorològiques i per senso de responsabilitat respecte a la difusió del coronavirus, s’és tenguda, també si en forma reduïda i oberta sols a la participació dels poetes, dissabte 3 d’octubre 2020 a la sala de la Biblioteca Catalana de l’Obra Cultural de l’Alguer.

A l’obertura de la cerimònia, lo President Pino Tilloca ha volgut rengraciar tots los participants dient:

“Sobretot en aqueix any particular en què tot s’ès fet més difícil a causa de la pandèmia en curs sem reseixits a portar a la fi la 37a edició de l’únic concurs de poesia i prosa en llengua catalana que se organitza en Itàlia. No mos podivem fermar, també si les dificultats i les pors són estades moltes, ma la bona participació dels poetes i de les escoles mos han estimulat a anar envant i sobretot mos han demostrat que aqueix concurs és un patrimoni de la societat algueresa que mereixeva d’ésser portat a la normal conclusió, és a dir a la proclamació dels guanyadors. D’altra banda, lo concurs és estat aviat al mes de febrer 2020, les obres són regularment arribades entre lo 31 de juliol, la comissió s’és insediada i les ha valutades. Certament – ha continuat Pino Tilloca – si al mes d’abril m’havessin dit que forém reseixits a organitzar les Festes 31 de agost i la cerimònia de consegna dels premis del concurs “Rafael Sari” no li fóra escomitit arrés ma en canvi sem en aquí, també si en molt pocs, a honorar los empenyos presos amb les escoles, los poetes algueresos, los poetes catalans, les persones i les institucions públiques que mos ajuden.”

Joan Irranca, ideador del concurs al 1984 i fins de alhora responsable de la secretaria organitzativa, ha posat en evidència que les primeres edicions del Premi eren reservades sols als poetes algueresos per obrir-se, a partir del 1990, també a poetes catalans i a escoles de la ciutat obtenint un consens sempre més estès respcte als primers anys.

Lo director de la Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya, Oriol Ponsatí, ha enviat un missatge de vídeo en què se felicitava amb l’Obra Cultural per la continuïtat del concurs i amb los poetes que han participat en temps de pandèmia. Moltes felicitacions són estades reservades de Oriol Ponsatí al poeta alguerès Antoni Canu que ha recivit a Bercelona la creu de San Jordi la setmana passada.

Ha portat lo sou salut també Gustau Navarro, responsable de l’Ofici de l‘Alguer de la Genealitat de Catalunya, que ha posat en evidència l’importància de l’aprovació de part de la regió sarda dels decrets d’aplicació per l’ensenyament de la llengua algueresa a les escoles.

La comissió estava composta de les professoresses Maria Antonietta Salaris, president; Giusi Pascalis, secretari; Ginetta Amadori, Marianina Delrio, Claudia Bellodi e dels professors Franco Sanna i Marco Caria, membres.

Enllaç

Read more »